Kerk in Actie

De activiteiten van de commissie Kerk in Actie maken onderdeel uit van het diaconale werk. De contactpersonen zijn:

Mevr. M.I. Schukkink, T: 5725224, E:

De heer A.B. Baas, T: 5721129, E:  .

Kerk in Actie is een landelijke organisatie. Zie www.kerkinactie.nl .

Kerk in Actie biedt wereldwijde hulp.
Kerk in Actie steunt zowel in Nederland als wereldwijd het werk van honderden christelijke kerken en organisaties om mensen tot hun recht te laten komen en toekomstperspectief te geven. Deze samenwerking is op gebaseerd op gelijkwaardigheid.

Kerk in Actie werkt namens kerken in Nederland.
Kerk in Actie voert haar werk uit in opdracht van de plaatselijke protestantse gemeenten in Nederland. Door de praktische organisatie te bundelen en niet vanuit iedere plaatselijke kerk te regelen, kan het werk professioneler en doelmatiger worden gedaan.

Kerk in Actie maakt deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland
Landelijk maakt Kerk in Actie deel uit van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland te Utrecht. Delen van het werk worden mede uitgevoerd namens tien oecumenische kerken.

Het buitenlandwerk doet Kerk in Actie samen met ICCO
Al het buitenlandwerk voert Kerk in Actie uit samen met ICCO, de protestantse ontwikkelingsorganisatie. ICCO ontvangt geld van de Nederlandse overheid, Kerk in Actie ontvangt alleen geld uit eigen fondsenwerving. De geldstromen zijn gescheiden, maar de contacten met de buitenlandse partners zijn gebundeld zodat professioneler en efficiënter gewerkt kan worden.

Kerk in Actie nieuws Kerk in Actie nieuws

De werkgroep Kerk in Actie heeft 2018 afgesloten met een kerstverkooptafel en amaryllisverkoop. De tafelverkoop heeft € 101,00 opgebracht en de amaryllisverkoop € 46,00. Een mooi bedrag voor de laatste activiteit voor de kwetsbare ouderen in Moldavië.
De totale opbrengst voor het project melden we binnenkort. Iedereen alvast namens de werkgroep hartelijk bedankt voor de inzet voor het project kwetsbare ouderen in Moldavië.

Nieuw project voor 2019.
Wij hebben gekozen voor het project van Ep en Joke Huurnink, Hospice Rustenburg in Zuid Afrika. Je kunt het beste dit Hospice vergelijken met een thuiszorgorganisatie. Ze leiden mensen uit de townships op (caregivers) om hulp te bieden in hun directe omgeving.
Voor Zuid-Afrikanen is de poliklinische zorg en de ziekenhuiszorg van de staat gratis maar een groot aantal mensen
is nooit geregistreerd. In dat geval probeert het hospice te helpen met de registratie via hun sociale werker. Daarna hebben ze toegang tot de medische voorzieningen van de staat. Het hospice heeft twee kringloop winkels waarmee een deel van hun inkomen gegenereerd wordt en de rest moet van donaties komen. Een deel krijgen ze via een goede doelen loterij. Ze krijgen via die loterij af en toe een tweedehands auto om de townships te bezoeken. Salarissen, gebouwen- en auto-onderhoud. Voedselpakketten en alles wat nodig is om de zaak draaiende te houden moet daaruit betaald worden.

Wat doen Joke en Ep in het Hospice?
Joke levert een flinke bijdrage aan de kringloopwinkel. Vanuit verschillende winkels komt er relatief veel kleding met kleine beschadigingen binnen. Joke maakt deze kleding weer als nieuw. Dat doet ze 2 dagen per week. Bovendien geeft ze 2 dagen per week naailes in de township en 1 dag gaat ze naar de nonnen in Modimo's (God's) Place naailes geven. Het is ongeveer 60 km van Rustenburg. Een non die vroeger bij het Hospice werkte, rijdt Joke er naar toe.De nonnen kunnen over het algemeen goed met de naaimachines over weg. Joke brengt ze de fijne kneepjes bij.
Ep is meer de klusjesman. Hij repareert tweedehands spullen in de winkel, mits het economisch verantwoord is. Verder doet hij onderhoud aan de gebouwen en als hij het kan ook aan de auto's. Ep begint bij aankomst standaard met het vervangen van de defecte TL buizen.

Voor ons als werkgroep weer een uitdaging om hier geld voor in te zamelen. Onze eerste uitdaging is het organiseren van een Zuidafrikaans buffet op 1 maart. Zin om te komen eten? Noteer het vast in de agenda. Zin om de uitdaging aan te gaan om te koken? Meld u aan bij iemand van de werkgroep. Er zijn ook al recepten in voorraad, moeilijk hoeft het niet te zijn.

Namens de werkgroep Kerk in Actie,
Carolien van Harten