Sterke vrouwen in Papoea Sterke vrouwen in Papoea
Opgericht door de Evangelische Kerk van Papoea. Persoonlijk verhaal

Hermin Rumbrar is sinds 2008 directeur van het vrouwencentrum P3W. Ze bracht haar jeugd door in het onherbergzame hoogland. Als geen ander weet ze: “We hebben sterke vrouwen nodig op heel veel plaatsen in Papoea”.
Hermin werd geboren in de hoofdstad van Papoea, Jayapura, vroeger Hollandia geheten. Maar ze verhuisde al snel naar het binnenland van Papoea, waar haar vader een baan als onderwijzer kreeg. “Waar wij woonden, waren nauwelijks wegen waar je met een auto overheen kon. De meeste dorpen kon je alleen te voet bereiken.” Na de middelbare school vertrok Hermin naar Jakarta. Daar volgde ze een studie sociologie en sociaal werk met een beurs van de kerk van de Evangelische Kerk van Papua, de GKI (Gereja Kristen Injil).

Tweede plek
Hermin voelt zich bevoorrecht. Want voor veel vrouwen in Papua komt zelfs de middelbare school niet in beeld. “Volgens onze traditie staan vrouwen op de tweede plek. Jongens worden wel gestimuleerd om naar school te gaan, meisjes niet. Vrouwen zijn ook niet gewend om hun mening te geven of mee te beslissen Maar juist door de plaats die ze innemen, is het belangrijk dat ze dat wel gaan doen. Moeders moeten leren op te komen voor hun dochters, zodat zij ook naar school gaan.”

Papoea verandert
Na haar studie gaat Hermin werken bij het vrouwencentrum P3W. “Ik werkte daar op de afdeling ‘onderzoek en publicaties’, maar het werk was veel breder dan de naam doet vermoeden. In 2008 werd ik directeur van het vrouwencentrum. Het werk dat het centrum doet, is harder nodig dan ooit,” vertelt Hermin. “Op dit moment gaan de ontwikkelingen in Papoea heel snel. Nieuwe technologie als mobiele telefoons en internet maakt dat men elkaar snel kan informeren. Papoea is aan het decentraliseren, er komen steeds meer districten. Die nieuwe overheidskantoren leveren werkgelegenheid op voor mensen die een goede opleiding hebben. Maar niet voor onopgeleide mensen uit afgelegen gebieden. De overheid lijkt over veel geld te beschikken, maar hoe het besteed wordt, is niet duidelijk.”

Sterke vrouwen
In deze veranderende samenleving is het belangrijk dat er sterke vrouwen staan. En daar wil P3W een rol in spelen. “Mannen trekken weg om werk te zoeken in de steden of de mijnen. Soms komen ze niet terug, soms lopen ze nare ziektes op. De vrouwen hebben een steeds belangrijkere rol om de samenhang in de dorpen en de kerk te bewaren. Vrouwen die een cursus bij P3W hebben gevolgd staan steviger in hun schoenen. Ze hebben kennis op gedaan, ze durven mee te praten en hun plaats in de samenleving en de kerk in te nemen.”

Nascholing
P3W wil vrouwen niet alleen sterk maken, maar zorgt er ook voor dat ze sterk blijven. Het centrum ondersteunt hen ook na hun training. “We houden zo veel mogelijk contact met onze leerlingen. We zoeken ze soms op en geven nascholing. We weten dus goed hoe het met de vrouwen en met de samenleving in allerlei afgelegen gebieden gaat.

In Papoea zijn veel gebieden waar bijna geen voorzieningen zijn. Het gevolg is dat de inwoners de ontwikkelingen in de samenleving niet kunnen volgen en geen kans hebben om mee te doen met die ontwikkelingen. Juist de vrouwen in die gemeenschappen willen wij helpen om voor zichzelf op te komen en hun plek in te nemen hun kerk en samenleving. We hebben sterke vrouwen nodig op heel veel plaatsen in Papua.

Overal in West Papoea zijn vrouwen actief betrokken bij de ontwikkeling van hun land en volk. Dat is hard nodig maar niet vanzelfsprekend in een maatschappij, waar vrouwen traditioneel voorbestemd zijn binnenshuis te werken en nauwelijks opgeleid zijn.

Vormingscentrum P3W wil daar verandering in brengen. Vrouwen leren lezen en schrijven, volgen bijbelstudies en krijgen praktijklessen over gezonde voeding of een vakopleiding. Zo spelen steeds meer vrouwen een actieve rol in hun lokale gemeenschap, en bouwen mee aan kerk en samenleving. En zij geven dit op hun beurt weer door aan hun dochters.