Wat is ons heilig?
09 mrt 2023 Wat is ons heilig?

In de Goede Week (de dagen van Palmzondag tot en met Paasmorgen) verbinden we ons met de weg die Jezus gegaan is. 

In de Goede Week vergezellen we onze Heer op zijn weg in de hoop en verwachting een glimp – of meer – op te vangen van de liefde die hem bewogen heeft, de kracht die in zwakheid volbracht is. We doen dat in het verlangen deelgenoten te worden van het evangelie van de vrede. En ook in het verlangen om als kinderen van het licht van dat evangelie te getuigen. 
Dit jaar begeleidt de hongerdoek ‘Wat is ons heilig?’ ons op onze weg door de Goede Week. Wat raken we niet aan? Wat is het leven ons waard? 

In een onbegrensde ruimte zonder horizon en kader, steken twee paar open handen die ruimte in. Het ene paar is donker en mannelijk, het andere paar lichter en vrouwelijk. De handen strekken zich - naar het zich laat aanzien liefdevol – uit naar de wereldbol. Hebben ze hem vast of wordt de aarde ook speelruimte gelaten? En rolt de bal dan de rode ruimte in? Zal hij omvallen, zoals het klimaat aan het kantelen is? Of kan het tij gekeerd worden ?  

In al haar kostbaarheid is de aarde een speelbal van belangen. Als we doorgaan zoals we nu bezig zijn, verhinderen we de voltooiing van de wereld. Als we ons verzoenen met onszelf, met onze medemensen, met de natuur en met God bieden we de toekomst alle kans. 

In Lucas 9 stelt Jezus de vraag “Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar zichzelf verliest of schade toebrengt” Vandaag zou Jezus’ vraag weleens kunnen luiden: “Hoe vinden we onze weg uit de destructieve spiraal van vernietiging waarmee we tegelijkertijd de wereld en onszelf beschadigen?” Hoe kan het leven winnen?  

Eén van de krantenkoppen die verwerkt is, luidt “Dat kost de wereld (Das kostet die Welt)”. De werkelijke prijs van goederen is veel hoger, dan wat we bij de kassa in de supermarkt voor onze producten betalen. Wat is het leven ons waard? Het is uitdagend om de Goede Week met deze hongerdoek voor ogen aan te vliegen. 

terug