Bijbelbagageverhaal: Jezus is waarlijk opgestaan
28 mei 2023 Bijbelbagageverhaal: Jezus is waarlijk opgestaan
Lucas 24:13 -41: Jezus is opgestaan
Op de ochtend na de sabbat, op de eerste dag van de week, gaan een paar vrouwen met geurige olie naar het graf om het lichaam van Jezus te verzorgen. Zij worden in Lucas 23:49 en 23:55 genoemd als de vrouwen uit Galilea
die met Jezus meegekomen zijn. Maria uit Magdala en Johanna worden in Lucas 8:3 al bij name genoemd, en hier in Lucas 24:10 opnieuw. De vrouwen maken dus alles mee wat Jezus doet: van het begin in Galilea tot het einde in Jeruzalem. Daar zijn de vrouwen belangrijke getuigen van Jezus’ dood, begrafenis én opstanding. Dat is extra bijzonder als je bedenkt dat in de tijd van de Bijbel mannen belangrijker en betrouwbaarder gevonden werden dan vrouwen.
Jezus is door Josef van Arimatea begraven in een nieuw, ongebruikt rotsgraf. Dat is een graf uitgehakt uit een rots, met een grote steen ervoor om het af te sluiten. Wanneer de vrouwen bij het graf komen, blijkt die steen weggerold te zijn. Als de vrouwen binnen in het graf gaan kijken, is het lichaam van Jezus verdwenen. Pas dan horen we wat ze daarbij denken en voelen: ze schrikken vreselijk.
De vrouwen worden door twee engelen herinnerd aan wat Jezus al eerder gezegd heeft: dat hij aan het kruis zal sterven, maar drie dagen later zal opstaan uit de dood. De vrouwen herinneren zich zijn woorden. En ze gaan alles vertellen aan de elf leerlingen (Judas is er niet meer bij) en aan de anderen. De leerlingen geloven de vrouwen niet. Ze nemen de vrouwen niet serieus omdat het vrouwen zijn – wat goed past in die tijd. Alleen Petrus reageert anders. Hij staat op en rent naar het lege graf.
Ter reflectie / om te doen:
  • Wat is het mooiste Paaslied dat je kent. Kun je het (– als je je huishouden met anderen deelt – samen) zingen? (Als dat zo snel niet lukt heb je grote kans dat je op YouTube wel de één of andere uitvoering van het lied vindt.)
  • Staat dat Paaslied ook in ons Liedboek? Hoe vind je dat? Achterin het liedboek staat een register op beginregel van alle liederen.
  • In het ‘Liedboek zingen en bidden in huis en kerk’ zijn de L 641 tot en met L 659 Paasliederen. Stel met elkaar een huis-top3 van Liedboek Paasliederen samen.
  • The Passion is een jaarlijks TV- en muziekspektakel van KRO- NVRC waarin de aanloop naar Pasen met BN’ers en populaire muzieknummers opgevoerd wordt. Op de website https://kro-ncrv.nl/programmas/the-passion/liedteksten kun je alle liedteksten vinden.
Welke song komt het dichtst in de buurt bij jouw paasbeleving?
Hallo (Antoon) Sinan Eroglu, Ferdi Stofmeel, Buddy Vedder en Bertrie Wierenga
Kleine jongen (André Hazes) Marlijn Weerdenburg
Blijf nog even hier (Paskal Jakobsen & Tabitha) Ferdi Stofmeel en Sinan Eroglu
Kom we gaan (Guus Meeuwis) Sinan Eroglu, Ferdi Stofmeel en Buddy Vedder
Wie is hier nou gek (Diggy Dex) Marlijn Weerdenburg
Sorry (Nothing but Thieves) Buddy Vedder
De verzoening (Frank Boeijen Groep) Sinan Eroglu
Alles (Miss Montreal) Marlijn Weerdenburg
Vannacht (Phil Collins) Sinan Eroglu en Buddy Vedder
Zwart wit (Frank Boeijen Groep) Dragan Bakema en Sinan Eroglu
Wat heb je nou gedaan (Ruben Annink) Sinan Eroglu, Buddy Vedder en Ferdi Stofmeel
De diepte (S10) Sinan Eroglu en Marlijn Weerdenburg
Grijs (Nielson) Marlijn Weerdenburg
Leun op mij (Bill Withers) Sinan Eroglu en cast

 
terug