Geef niet op
12 okt 2022 Geef niet op
Ik ken iemand uit de buurt van Napoli die dat heeft meegemaakt. Of je vindt, dat je zoon of dochter recht heeft op speciaal onderwijs, maar het wordt je geweigerd. Of je huurt een woning en jouw huisbaas repareert niet wat stuk is, zorgt niet voor dubbelglas of goede isolatie. Er zit schimmel overal… Wat doe je dan? Laat je het erbij zitten? Of blijf je aandringen totdat jou recht wordt gedaan?
In Jezus’ tijd speelden dat soort dingen ook. Jezus vertelt een parabel (zondag 16 oktober; Lucas 18,1-8) over een weduwe die geen recht wordt gedaan. Ze staat in haar recht! Laat dat duidelijk zijn. Maar de rechter heeft er gewoon geen zin in. Mogelijk is hij corrupt en laat hij zijn oren naar de andere partij hangen. Maar de weduwe blijft aandringen totdat de rechter het ‘gezeur’ zat is en haar recht verschaft.
Jezus zegt met deze parabel tegen mij en tegen jou: ‘Hou vol!’’Blijf geloven in jouw standpunt.’’Blijf vertrouwen, dat dat, wat jij wil, er eens van zal komen’. ‘Geef niet op!’ In Nederland zeggen we dan: ‘De aanhouder wint’. Stel nu dat jij nu hetzelfde meemaakt als die weduwe en je komt Jezus tegen. Thuis, op straat, op je werk… Zou hij bij jou dan datzelfde geloof en doorzettingsvermogen vinden als van die weduwe? En heb je de moed God te blijven vragen om jou te helpen?
terug