GEEN OORLOG! GEEN OORLOG!
De synagoge en de St. Fransiscus van Assisiëparochie hebben zich achter het initiatief geschaard. Als de synagoge de voorganger levert is het gebed in de sjoel. Als er een voorganger uit de parochie of uit ons midden is, vindt het onder ons dak plaats. De sjoel is maar 100 meter bij de kerk vandaan. Het is dus geen probleem als je gewoontegetrouw naar de kerk zou komen. De gebedsbijeenkomst duurt een kleine 10 minuten. Met dank aan Jan Tijink is de liturgie -waar mogelijk- inmiddels tweetalig: Nederlands – Oekraïens.

Achtergrondinformatie bij het Coventrygebed voor vrede en verzoening
In ieder geval zolang de oorlog in Oekraïne woedt sluit Haaksbergen zich aan bij het wereldwijde web van kringen waar op vrijdagmiddag rond het middaguur het Coventry gebed gebeden wordt.

De Coventry-gemeenschap en de bijbehorende spiritualiteit hebben hun wortels in de geschiedenis. De Engelse stad Coventry werd op 14 november 1940 gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. In de ruïnes van de uitgebrande Sint Michaelskathedraal trof men de volgende dag twee dakspanten die in de vorm van een kruis lagen. Voor de Dean van de kathedraal een teken dat als reactie op de verwoesting niet gekozen moest worden voor vergelding maar voor verzoening. (…) Na de oorlog ontstond een netwerk van plaatsen waar men samen de taal ging spreken van verzoening. Wekelijks klinkt het gebed voor Peace and Reconciliation. Een Cross of Nails, gemaakt van spijkers uit het dak van de verwoeste kathedraal in Coventry staat symbool voor het netwerk. (www.coventryberaad.nl)

Op 14 november 1940 heeft Coventry een zwaar Duits luchtbombardement te verduren gehad. Daarbij is een groot deel van het centrum verwoest, waaronder de kathedraal. Dat is ruim een jaar na de Duitse inval in Polen. In dat jaar heeft NAZI-Duitsland Denemarken, Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk bezet en voert een verbeten luchtoorlog (Blitzkrieg) om Engeland.

In de puinhopen van de kathedraal van Coventry worden daags na het bombardement twee dakspanten gevonden die in een kruisvorm lagen. Als kruis samengebonden worden die in de ruïne op de plek van het verwoeste altaar geplaatst. Korte tijd later laat de hoofdgeestelijke van die kerk, priester Dick Howard, daar de woorden ‘Vader vergeef het’ (Father Forgive) op de ruïne achter het kruis aanbrengen. Daarin klinken Jezus woorden aan het kruis door ‘Vader, vergeeft het hun’ maar opzettelijk zonder naar de ander – of zichzelf – te wijzen. Op deze manier probeerde de priester weg te blijven bij (op zich begrijpelijke) wraakgedachten en - gevoelens, en in plaats daarvan te zoeken naar vergeving en verzoening met de verantwoordelijken. Tijdens een door de BBC landelijk uitgezonden radiotoespraak met Kerstmis 1941 (5 weken na het bombardement) brak deze geestelijke een lans om na de oorlog met de gewezen vijand te bouwen aan ‘een vriendelijker, meer Christusachtige wereld’. Tegenwoordig staat het verschroeide kruis (Engels: Charred Cross) in het trappenhuis van de kathedraal. Deze gedachten liggen ten grondslag aan een netwerk voor vrede en verzoening waarvoor kruis van spijkers (Cross of Nails) staat.

Zo’n kruis werd bijvoorbeeld na de oorlog geschonken aan de Berlijnse Gedächtniskirche die op 23 november 1943 verwoest was bij een geallieerd bombardement. Andere kerken die zo’n kruis van spijkers ontvingen zijn de Laurenskerk in Rotterdam, de Mariakerk in Dresden, de St-Nicolaikirche in Kiel. Inmiddels maken meer dan 200 plekken/geloofsgemeenschappen onderdeel uit van de zg. gemeenschap van het kruis. In de meeste van die kringen wordt op vrijdagmiddag om 12:00 uur het Coventrygebed voor vrede en verzoening en verzoening gebeden, een vredesgebed van minder dan 10 minuten.

Klik < hier > voor meer informatie.