Hongerdoek van Lilian Moreno Sanchez
27 feb 2023 Hongerdoek van Lilian Moreno Sanchez
Hongerdoek van de Stille Week 2022.
Het doek is tijdens de coronapandemie gemaakt door Lilian Moreno Sánchez, een Chileense kunstenares die sinds 1996 in Europa woont en werkt.
Het doek verbeeldt zowel onze kwetsbaarheid als de innerlijke kracht. Een crisis is pijnlijk en verdrietig, maar schept ook kansen. Het biedt de mogelijkheid om pas op de plaats te maken, op te staan en je te ontwikkelen. De hongerdoek daagt uit tot solidariteit, hoop en liefde. Het bestaat uit drie delen die bij elkaar horen. Gezamenlijk tonen ze de omtrek van een voet. Onze voeten dragen ons en bieden stabiliteit. Als er iets aan onze voeten mankeert zijn we hulpeloos en kunnen we geen kant op. Mensen zijn door God geschapen om rechtop te staan en onze levensweg te gaan in solidariteit met onze medemens en de rest van de schepping.
Uitgangspunt voor het doek was een röntgenfoto van een mensenvoet, van een demonstrant in Chili, om precies te zijn, wiens voet gebroken werd door hardhandig politieoptreden. Deze voet verbindt het lijden in het hier en nu met de weg die Jezus gegaan is.
Ds. Job Stein
terug