Leven vanuit volheid
07 sep 2022 Leven vanuit volheid
Heb je al die jaren zuinig geleefd, veel gespaard, en dan zie je alles verdampen, omdat de inflatie inmiddels boven de 13% ligt. Gaat de overheid er zometeen ook nog eens vermogensbelasting over heffen, terwijl je de afgelopen jaren door de belastingsdienst bent aangeslagen voor een rente op je spaarrekening, die je nooit gekregen hebt. En wie kwistig zijn geld heeft uitgegeven en nu op zwart zaad zit wordt financieel gesteund! Dat voelt zo oneerlijk! Of als je het gevoel hebt dat vader of moeder meer houdt van je broer of zus dan van jou. Nog zoiets!
Het overkomt de oudere broer in de parabel over de verloren zoon (Lucas 15, 1-32). Een prachtig verhaal, dat Jezus ooit vertelde om ons iets duidelijk te maken. Ons geluk, onze tevredenheid, meten we vaak af, aan hoe wij er voorstaan in vergelijking met anderen. Als de kloof tussen arm en rijk in een land te groot wordt ontstaat er ontevredenheid. Zelfs als je genoeg hebt om van te leven. Want het voelt niet eerlijk. Als vreemdelingen zomaar een huis toegewezen krijgen en je moet er zelf jaren op wachten, dan voelt dat niet eerlijk. Zelfs al heb je zelf al een dak boven je hoofd en weet, dat die vreemdeling heeft moeten vluchten, omdat het in zijn of haar land van oorlog geen leven meer was. Wat is dat toch in onszelf, dat we ons telkens afmeten aan wat een ander heeft of lijkt te hebben? Vaak ook lijkt te hebben, want de wereld, die ons via Facebook, Instagram… wordt voorgehouden, is vaak een wereld van schone schijn. Dat maakt tevreden en gelukkig leven in deze tijd misschien wel extra moeilijk. Maar hoe dan ook… Het is en blijft leven vanuit het gemis.
De vader van de oudste en de jongste zoon in de parabel - de zoon die heel zijn erfenis van vader heeft verbrast met alles wat God verboden heeft – leeft vanuit de volheid van het bestaan. Hij is slechts blij, als hij zijn doodgewaande zoon weer in zijn armen kan sluiten. Geen woord over wat zijn zoon hem misdaan heeft. Vader wil alleen maar blij zijn en feesten, en wel met zijn oudste zoon en heel zijn huis. Dat is knap. Als je zo in het leven kunt staan. Blij met alles wat God je geeft.
 
terug