Orgelmarathon voor Oekraïne
08 mrt 2022 Orgelmarathon voor Oekraïne

Het initiatief is een samenwerkingsproject van de Stichting Schip Grote Kerk en de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk.  Na elk concert, dat zoals vermeld 30 minuten duurt, is er gelegenheid de speeltafel te bewonderen en vragen te stellen. De organisten zijn graag bereid iets over het orgel in het algemeen en over het Van Damorgel in het bijzonder te vertellen. 

De organisten zijn geen onbekende in de regio: Jorrit Woudt is organist van de Gereformeerde kerk Enschede. Dick Sanderman is organist te Rijssen en geniet landelijke bekendheid als organist en componist. Louis ten Vregelaar is al vele jaren als kerkmusicus verbonden aan de St. Lambertus te Hengelo. Jan Willem Docter en Hans Stege zijn beiden fulltime kerkmusicus bij de oosterburen. Hans Stege heeft ook al geconcerteerd in Oekraïne. Ymte Westra is organist van de Ontmoetingskerk in Enschede en Gijs van Schoonhoven is stadsorganist van Enschede. 

Het repertoire dat gespeeld zal worden is veelkleurig. Naast Dietrich Buxtehude en Johann Sebastian Bach zijn werken te horen van Mendelssohn, Franck en Jan Zwart. Ook zal er worden geïmproviseerd worden over het Oekraïense volkslied..   In de kerk zijn gidsen van de Stichting Schip Grote Kerk aanwezig om, in de pauzes, iets te vertellen over de geschiedenis van de Grote Kerk. 


 
terug