Je kind kwijt zijn. Het is de schrik van elke ouder
27 feb 2023 Je kind kwijt zijn. Het is de schrik van elke ouder
Het verhaal van de twaalfjarige Jezus uit Lucas 2: 40 – 42.

In het verhaal van vandaag is Jezus twaalf jaar oud. Hij stond op de drempel van kind naar volwassene. Nog steeds worden joodse jongens op dertienjarige leeftijd – religieus - volwassen. Indertijd waren ze dat maatschappelijk ook. De religieuze volwassenheid betekent dat ze mogen voorlezen uit de rollen waarop de boeken van de Hebreeuwse bijbel geschreven zijn.

Aan het begin van het verhaal van vandaag lijkt Jezus een gewoon of zelfs een beetje een ondeugend kind: nadat hij samen met zijn ouders de tempel heeft bezocht, blijkt hij op de terugweg ineens verdwenen en zijn bezorgde ouders moeten hem zoeken. Maar in de loop van het verhaal wordt duidelijk dat Jezus helemaal geen gewoon kind is. Het duurt drie dagen voordat zijn ouders hem eindelijk vinden (net zoals het drie dagen zal duren voordat hij opstaat uit de dood). Jezus zit in de tempel tussen de wetsleraren. Niet om van hen te leren, maar om les aan hen te geven.

Als Jezus volwassen is, begrijpen de mensen zijn woorden vaak niet. Maar in dit verhaal staat iedereen versteld over de verstandige dingen die hij zegt. Wanneer zijn ouders aan hem vragen waarom hij weggelopen is, geeft Jezus een antwoord dat zij niet goed begrijpen: ‘Ik moet doen wat mijn Vader bepaald heeft’ (Lucas 2:49) Maria roept uit dat Jezus zijn ouders in de steek heeft gelaten. Maar volgens Jezus is het tegenovergestelde het geval: hij was wél gehoorzaam, maar dan aan zijn Vader in de hemel. Die Vader en niet Jozef en Maria, bepaalt wie Jezus is en wat hij moet doen.

Ter reflectie:
Voor wie kinderen heeft: • Je kind kwijt zijn. Het is de schrik van elke ouder. Welke keren kun je herinneren dat je je (een) kind kwijt was. Hoe hebben jullie elkaar toen teruggevonden ?

Voor iedereen:
• Kun jij je (nog) herinneren dat je als kind je ouders kwijt was ? Hoe hebben jullie elkaar toen teruggevonden?
• Puberteit en adolescentie zijn ‘luxe’ levensfasen waarvoor pas ruimte gekomen is in de moderne tijd, toen de meeste mensen niet meer voor hun 40e overleden. Sinds wanneer voel jij je (maatschappelijk) volwassen?
• En sinds wanneer voel jij je religieus volwassen?
• Bar Mitswa is een religieus overgangsritueel waarmee de kindertijd afgesloten wordt. Welke overgangsrituelen ben jij op je levensweg tot nu toe gepasseerd ? Hoe kijk je daar nu op terug?

ds. Job Stein

 
terug